Ana Sayfa Temettü hakkında herşey Temettü tarihleri

Temettü tarihleri

0

Temettü hisse sahipleri için çok önemli bir ortaklık hakkıdır. Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerde her bir ortak sahip olduğu ortaklık miktarına göre temettü hakkı elde etmektedir. Borsada işlem gören şirketler eğer bir temettü dağıtımı yapıyorsa bu temettü dağıtımına ilişkin tüm kararları genel kurul toplantılarında almaktadır.
Temettü tarihleri temettü dağıtımlarının yapılmaya karar verildiği tarihler olarak bilinmektedir. Her bir yıl için yılsonu itibarıyla bilançolar hazırlanmaktadır. Bu bilançolarda şirketler o yıla ait olan net karlarını açıklamaktadır. Bilançoların açıklanmasının ardından temettü dağıtımı yapacak olan şirketler bu konu ile ilgili bir genel kurul düzenlemektedir. Genel kurulda eğer o ile ait bir temettü dağıtımı yapılacaksa bu da temettü dağıtımı için tarih belirlemesi yapılmaktadır. Her bir şirket için temettü tarihleri farklıdır. Bu tarihler çoğunlukla yılda bir kez olurken bazı şirketler iki kez temettü dağıtımı yapabilmektedir. Kısacası temettü tarihleri şirketlerin kendi inisiyatiflerinde almış oldukları kararlardır. Şirket genel kurul toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda temettü tarihleri ve dağıtma dair tüm detaylar sonuçlandırılmaktadır.
Temettü tarihleri nasıl belirlenir
Borsa kanalı ile kar payı dağıtımı yapan şirketlerden birinin hissedarı iseniz temettü almaya hak kazandınız demektir. Herhangi bir şirkette sahip olduğunuz ortaklık payı doğrultusunda şirketin o yıl ticari faaliyetlerinden doğan net kardan pay alma hakkınız bulunmaktadır.
Her bir şirketin temettü ile ilgili tüm kararları şirket genel kurul toplantılarında alınmakta ve hissedarlara bildirilmektedir. Bu nedenle hisse senediniz doğrultusunda ortaklık payının bulunduğu bir şirketin o yıl temettü dağıtıp dağıtmayacağı ve dağıtıyorsa bunu hangi tarihler arasında yapacağı şirket genel kurul toplantılarında ele alınmaktadır ve sonuçlandırılmaktadır. Her yıl belirli aralıklarla yapılan genel kurul toplantıları neticesinde o yıla ait temettü tarihleri belirlenmekte ve tüm yatırımcılara bildirilmektedir.
Her bir şirketin yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulda belirlenen temettü dağıtım tarihleri sonrasında o tarihler geldiğinde hissedarlara kar dağıtımı yapılmaktadır. Temettü dağıtım aşamasında bu süreçte nakit veya hisse senedi olarak iki farklı türde temettü dağıtımı söz konusudur. Kâr payı dağıtım sürecine başlamadan bir gün önce alınan hisse senetleri dahi kar payı hakkına sahiptir. Her bir hisse sahibi sahip oldukları oranlar doğrultusunda ortak oldukları şirketlerden belirlenen temettü tarihlerinde almaya hak kazanmaktadır.
Hangi hisse ne zaman temettü ödemesi yapacak
Borsa yatırımcıların yatırımlarını yaparken dikkate almış oldukları en önemli noktalardan birisi temettü ödemeleridir. Kâr payı dağıtılması olarak bilinen Temettü, tüm şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında net karın dağıtılması işlemidir. Borsada işlem gören bazı şirketler yıllık bilançolarına göreve belirlemiş oldukları net kar üzerinden veya temettü ödemesi için ayrılmış oldukları yedek akçe üzerinden hissedarlarına kâr payı ödemesi yapmaktadır. Böylelikle borsa yatırımcıları hem o şirkette sahip oldukları hisselerin değer kazanması ile, hem de şirketin yıllık faaliyetlerinden doğan kardan hak sahibi olmak adına yatırımlarda çoğunlukla temettü ödemesi yapan şirketlere yöneltmektedir.
Temettü ödemeleri için bir yılın tamamlanması ve bu yılın sonunda şirkete ait olan bilançoların hazırlanarak net karın belirlenmesi gerekmektedir. Tüm finansal tablolar açıklandıktan ve net kar belirlendikten sonra en kısa sürede şirketler bünyesinde genel kurul toplantıları düzenlenmektedir. Ve bu toplantılarda temettü ödemeleri ne ve ödeme tarihleri ne yönelik kararlar alınmaktadır.
Her bir firmanın o yıl için temettü ödemesi yapıp yapmayacağı genel kurul toplantılarında bir sonuca bağlanmaktadır. Aynı zamanda geleneksel temettü ödemesi yapan şirketler için her yıl temettü tarihleri aynı olmayacaktır. Bilançoların açıklanmasının ardından düzenlenen genel kurul toplantılarında o yıla ait temettü ödemeleri ne zaman yapılacağı belirlenmekte ve bu tarihler her yıl değişiklik göstermektedir.
Ülkemizdeki ekonomik gelişmeleri takip eden ve borsa alanında yaşanan en güncel gelişmeleri sizlere sunan birçok platform şirketlerin temettü tarihlerini açıklamaların ardından bu bilgileri sizlerle paylaşmaktadır. Hangi hisse senedini ne zaman temettü ödemesi yapacağı konusunda açıklanan tüm takvimler hem şirketlerin resmî web sayfalarında hem de borsa alanında faaliyet gösteren firmaları bilgilendirme bölümlerinde tüm hissedarların ulaşabileceği bir şekilde açıklanmaktadır.
Kimler açıklanan temettü tarihlerinde temettü alabilir
Borsada işlem Gören ve temettü ödemesi yapan şirketlerin her yıl temettü dağıtım tarihleri değişiklik göstermektedir. Çoğunlukla yılın ilk çeyreğinde açıklanan bilançolar sonucunda oluşan mevcut kanuna göre yapılan temettü ödemeleri şirket hissedarlarını ilgilendirmektedir. Finansal tablolar doğrultusunda yapılan genel kurul toplantıları sonucunda temettü ödeme tarihleri belirlenmektedir. Eğer hisse sahibi olduğunuz O şirket o yıl için temettü ödemesi yapacak ise bu ödemeyi hangi tarihlerde yapacağını önceden duyurmaktadır. Eğer temettü ödemesinden faydalanabilmek istiyorsanız temettü ödemesinin yapılacağı tarihte hisse sahibi olmalısınız. Şöyle ki;
• Örneğin, bir yıl boyunca hisse sahibi olduğunuz şirketin yıl sonunda açıklanan bilançoları ve net kararı doğrultusunda temettü tarihleri belirlendi. Ancak siz o faaliyet yılında hisse sahibi olsanız da temettü tarihi gelmeden elinizdeki hisselerin hepsini ya da bir kısmını sattınız. Dolayısıyla şirket bir yıl boyunca ticari faaliyetlerini gerçekleştirirken sizin de bu faaliyetlerde bir ortaklık payınızın olması temettü ödeme tarihinde hisse sahibi değilseniz kâr payı hakkınız olduğu anlamına gelmemektedir. Eğer bir yıllık faaliyet içerisinde hisse sahibi olduğunuz şirketin kâr payından faydalanmak istiyorsanız temettü ödemesinin yapılacağı tarihte mutlaka hisse sahibi olmanız gerekmektedir.
• Borsada işlem gören şirketlerin temettü ödemelerini yapılacakları temettü tarihlerini açıklamalarının ardından faaliyet yılında hisse sahibi olmasanız da Temettü ödemesinden bir gün önce dahi hisse alımı yapmanız sizi kâr payı üzerinde hak sahibi yapacaktır. Dolayısıyla kâr payı yani temettü ödemelerinde temettü tarihi kardan pay alabilmeniz için çok önemli bir kriterdir. Geçmiş faaliyet sürecinde kaç gün veya hangi oranlarda hisse sahibi olursanız olun kâr payı ödemesi için baz alınan tek nokta temettü tarihinde sahip olduğunuz hisse miktarıdır.
Temettü takvimi
Borsada işlem Gören ve temettü ödemesi yapan şirketler her yıl temettü ödemelerini yapacağı tarihleri açıkladığı bir temettü takvimi yayınlamaktadır. Bu temettü takvimi yayınlanmadan önce şirketlerin bir yıla ait finansal tablolarının açıklanması beklenmektedir. Açıklanan finansal tablolar doğrultusunda genel kurul toplantıları düzenleyen şirketler temettü ödemelerine dair en önemli kararları bu toplantılarda görüşmekte ve sonuca bağlamaktadır. Eğer bir şirket o yılı kar ile kapatmışsa çoğunlukla yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek olan genel kurul toplantılarında temettü takvimlerini açıklamaktadır. Açıklanan temettü takvimlerinde yılın hangi gününde temettü ödemelerinin yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmektedir.

Önceki İçerikTemettü nedir
Sonraki İçerikTemettü emekliliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz